GOOD FOR TEACHERS, LECTURERS AND EVEN PARENTS!
Ramuan khas untuk sakit tekak.
Ramuan khas untuk sakit tekak.
Dua biji lemon
(dibersihkan dan dihiris)
Dua biji halia, sebesar
ibu jari (bersihkan dan dihiris menjadi kepingan bulat)
1 cawan madu
1. Dalam bekas (350ml –
400ml), campurkan hirisan lemon (tinggal 3-4 hirisan) dan halia.
2. Tuangkan madu ke dalam
bekas itu dengan perlahan. Ini mungkin mengambil sedikit masa untuk membiarkan
madu tenggelam ke bawah dan di sekitar limau dan halia hirisan. Pastikan setiap
ruangan udara diisi dengan madu. Tinggalkan sedikit ruangan di atas untuk
ditutup dengan beberapa hirisan lemon.
3. Tutup bekas itu dan
masukkannya ke dalam peti sejuk. Ia akan keras dan menjadi seperti agar-agar.
4. Campurkan 1 – 2 sudu
teh ‘agar-agar’ madu itu cawan dan tuangkan air mendidih ke atasnya.
5. Boleh disimpan di
dalam peti sejuk untuk 1 hingga 2 bulan.
Selamat mencuba!
-----------------------------------------------
Two lemons (thoroughly
cleaned and sliced)
Two piece of ginger about
the size of your thumb (sliced into coin size pieces)
Honey (about 1 cup-maybe
more)
In a 12-16 oz. jar
combine lemon slices and sliced ginger.
Pour honey (organic is
best) over it slowly.
This may take a little
time to let the honey sink down and around the lemon and ginger slices.
Make sure when the honey
has filled in all the voids, there is enough to cover the top of the lemon
slices.
Close jar and put it in
the fridge, it will form into a "jelly".
To serve: Spoon jelly
into mug and pour boiling water over it.
Store in
fridge 1-2 months.
No comments:
Post a Comment