6 REMPAH RATUS TERBAIK BAGI KESIHATAN
Rempah
ratus dalam makanan kita adalah perkara biasa sejak zaman-berzaman, jadi kita
pun tidak ambil pusing kelebihan rempah ratus tersebut. Yang kita tahu jika
tiada rempah, makanan tak sedap dan hambar. Selain daripada menambah rasa sedap
dalam makanan, sebenarnya rempah ratus yang kita makan setiap hari mempunyai
banyak khasiat dari segi kesihatan.
Kajian
di barat mendapati terdapat 6 rempah ratus, yang tidak asing lagi dalam masakan
kita, sangat baik dari segi kesihatan, iaitu:
1.
Lada (cili) kering
Lada
(cili) kering (seperti cili segar) mengandungi sebatian capsaicin yang memberi
rasa pedas. Sebatian ini berkhasiat bagi mengurangkan risiko kanser kolon dan
kanser kulit. Namun begitu, kita perlu berhati-hati membeli cili kering kisar
yang dijual di kedai kerana kebanyakannya mengandungi asid borik atau bahan
pengawet lain yang karsinogen (penyebab kanser). Sebaik-baiknya kisar sendiri
cili kering.
2.
Buah pala
Buah
pala mengandungi sebatian anti-bakteria bagi membantu melawan bakteria seperti
E. coli dan salmonella.
3.
Jintan
Jintan
mengandungi bahan anti-radang dan antioksidan bagi membantu menghentikan
pertumbuhan tumor kanser.
4.
Kunyit
Kunyit
mengandungi bahan aktif curcumin yang mampu menghalang sel-sel kanser merebak
dan membantu menghindari diabetes Type-2. Perahan air kunyit hidup juga sering
diambil oleh ibu-ibu yang baru lepas bersalin supaya peranakan (uterus)
mengecut dengan cepat.
5.
Kulit kayu manis
Pengambilan
1/4 hingga 1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis setiap hari dapat membantu
menurunkan kandungan gula, paras LDL (kolesterol tidak baik) dan triglyceride
dalam darah bagi pengidap penyakit diabetes Type-2.
6.
Halia
Halia mengandungi bahan yang dapat menghilangkan rasa mual,
dapat meredakan pedih ulu hati dan kembung perut serta buang angin yang
berlebihan dalam badan. Sebaik-baiknya gunakan halia yang segar kerana ia lebih
efektif.
Kredit kepada Tips Miliki Bentuk Badan Idaman. Terima Kasih.
No comments:
Post a Comment